- Israël heeft in korte tijd twee belangrijke leiders van respectievelijk de Palestijnse Hamas-beweging en de Hezbollah-beweging uit Libaonon uitgeschakeld.
- Hamas-leider Ismail Haniyeh is gedood in Iran, meldt de Iraanse Revolutionaire Garde in een verklaring.
- Woensdag stegen de prijzen van olie en gas licht op financiële markten.
- Lees ook: Rusland zal bijna 2 miljoen militairen verliezen en nog 5 jaar nodig hebben om de 4 Oekraïense regio’s die het claimt volledig te veroveren, volgens Britse legerbaas
Israël heeft twee belangrijke leiders van respectievelijk de Palestijnse Hamas-beweging en de Hezbollah-groep die vanuit Libanon opereert, gedood.
Hamas-leider Ismail Haniyeh is gedood in Iran, meldt de Iraanse Revolutionaire Garde in een verklaring. Haniyeh en een van zijn lijfwachten werden in Haniyehs woning aangevallen, aldus de verklaring. Ook de lijfwacht overleefde de aanslag niet. Haniyeh had dinsdag nog de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian bijgewoond.
De 62-jarige Haniyeh is een Palestijnse politicus die algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste politieke leider van Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook bestuurt.
Hamas zegt in een verklaring te rouwen om de dood van Haniyeh, die volgens de groep werd gedood bij “een verraderlijke zionistische aanval op zijn woning in Teheran”. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri omschreef de moord van Haniyeh als een “ernstige escalatie die haar doelen niet zal bereiken”. Ook zei hij dat Hamas “open oorlog zal voeren om Jeruzalem te bevrijden” en dat de groep daarvoor “bereid is een zware prijs te betalen”.
In een standaardreactie zei het Israëlische leger dat het geen commentaar kan geven op berichten in buitenlandse media. De Israëlische regering moet nog een officiële verklaring over de aanval uitbrengen.
Ook leider Hezbollah gedood door Israël
De Israëlische krijgsmacht (IDF) gaf dinsdagavond aan ook Hezbollahcommandant Fuad Shukr gedood te hebben. Eerder meldde de krijgsmacht al dat er een niet nader genoemde functionaris onder vuur genomen was in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dit als vergelding voor de aanval op Majdal Shams waarbij twaalf tieners omkwamen.
De IDF beschouwt Shukr als de hoogste militaire commandant van Hezbollah. Hij zou daarom verantwoordelijk zijn voor alle aanvallen van die organisatie sinds Israël in oorlog raakte in Gaza. Bovendien was hij de "rechterhand van de secretaris-generaal van Hezbollah Hassan Nasrallah" en verantwoordelijk voor het meest geavanceerde wapentuig waar Hezbollah over beschikt.
Shukr heeft volgens de IDF sinds 1985 meerdere hoge posities bekleed bij Hezbollah. Vanuit die rol zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor "de dood van talloze Israëli's en buitenlanders over een periode van jaren".
De krijgsmacht zegt Shukr uitgeschakeld te hebben met een "gerichte, op inlichtingen gebaseerde uitschakeling" met straaljagers.
Bij de Israëlische aanval zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid drie mensen gedood, onder wie twee kinderen. Daarnaast zouden 74 mensen gewond zijn geraakt. De autoriteiten zeggen dat onder het puin nog gezocht wordt naar overlevenden.
Bronnen spraken elkaar eerder op de dag tegen over het lot van Shukr. Verschillende nieuwsorganisaties, waaronder de persbureaus Reuters en AFP, hoorden uit bronnen rond Hezbollah dat hij de aanval overleefd zou hebben.
De Libanese premier Najib Mikati heeft de aanval eerder dinsdagavond veroordeeld en sprak van "flagrante Israëlische agressie". Iran, dat Hezbollah steunt, sprak van een "wrede en misdadige daad van de zionistische misdaadbende", verwijzend naar de Israëlische regering. Hamas sprak van een "gevaarlijke escalatie".
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, die Joe Biden hoopt op te volgen als president, heeft op de aanval gezegd dat Israël het recht heeft "zichzelf te verdedigen tegen een terroristische organisatie, en dat is precies wat Hezbollah is".
Jeanine Hennis-Plasschaert is "zeer bezorgd" over de aanval, laat haar kantoor weten. De Nederlandse oud-minister is speciaal coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Ze "onderstreept opnieuw dat er geen militaire oplossing" is voor dit conflict.
Stijging prijzen olie en gas
De Europese gasprijs is woensdag verder gestegen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs woensdagochtend met ruim 2 procent tot bijna 36 euro per megawattuur. De gasprijs laat al vier dagen op rij een stijging zien en staat op een hoog niveau voor de zomerperiode.
De Europese gasvoorraden zijn echter nog altijd goed gevuld en ook de leveringen van gas uit Noorwegen zijn weer hervat na de recente verstoringen. Noorwegen is sinds het wegvallen van Russisch gas de grootste leverancier van aardgas aan Europa.
De Europese gasmarkt is sinds het wegvallen van de gasleveringen uit Rusland door de oorlog in Oekraïne, veel gevoeliger geworden voor verstoringen in de aanvoer van gas. Dat komt doordat Europa nu afhankelijker is van leveringen van over de hele wereld. "Verdere escalaties in het Midden-Oosten laten zien hoe snel de gasprijs in een dag kan stijgen", zei Florence Schmit, energiestrateeg bij Rabobank.
Ook de olieprijs ging woensdagochtend omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met ruim 2 procent tot boven de 76 dollar en Brentolie werd bijna 2 procent duurder op ruim 80 dollar per vat. Daarmee toonden de prijzen herstel van de dalingen eerder deze week.